بهتر است بدانیم:
در قلیان میوه ای حداقل 15تا20 نوع ماده شیمیایی به عنوان اسانس با طعم میوه های مختلف اضافه می شود و دود حاصل ار آن سرطان زا بوده وعواقب خطرناکی برای مصرف کننده واستشمام کننده دارد به طوری که یکی از مهمترین عوامل بروز بیماریهای ریوی در جوانان و نوجوانان کشیده قلیان و یا استشمام دود آن است.
استفاده از قلیان ضمن کاهش حجم تنفس درافراد،خطر ابتلا به نوعی بیماری خطرناک ریوی به نام بیماری مزمن انسداد ریه؛سی،ا،پی،دی؛را افزایش می دهد.
هوشیار باشیم
قلیان به عنوان یک نماد سنتی در فرهنگ ماست و در جامعه مانند سایر مواد دخانی یا مخدر با سرزنش و نکوهش مواجه نبوده است لذا استفاده از آن گسترش یافته وحتی جوانانی که با آن آشنایی نداشته اند اخیرا و به ویژه با رواج سفره خانه های سنتی و به دلیل تفاوت آن با سایر مواد دخانی ومخدر و به عنوان نوعی ژست جذب آن شده اندودر اکثر مراکز تفریحی با توجه به عدم منع عرضه تنباکو و با وجود طعم های مختلف،خوشایند وارزان،قلیان میوه ای جنبه مصرف همگانی پیدا کرده است.
متاسفانه برخی والدین علاوه بر اینکه در حضور فرزندان اقدام به استفاده از قلیان می نمایند گاهی آنان را به این امر تشویق می کنندوحتی از انجام این رفتارغیر بهداشتی توسط اطفال لذت می برندو بدین ترتیب زمینه آشنایی فرزندان با قلیان را از کودکی فراهم می نمایند.
آیا می دانید که:
v زیان استشناق دود ناشی از قلیان برای افرادی که به طور غیر مستقیم در معرض آن قرار دارند به مراتب بیشتر از دود سیگار است.
کشیدن قلیان مانند سیگار احتمال ابتلا به انواع بیماریها سرطانی از جمله سرطان ریه ،دهان،مثانه را افزایش می دهد و زمینه بروز بیماریهای قلبی عروقی و تنفسی بویژه تنگی نفس،را بیش از پیش فراهم می کند.
v در اثر استفاده مشترک از قلیان،بیماریهای زیادی به وسیله دهانه قلیان به افراد منتقل می شود.
v کودکان آسیب پذیرترین قشر در برابر دود قلیان هستند.
v این اعتقاد که چون که چون دود قلیان از آب عبور می کند تصفیه می شود کاملا اشتباه است زیرا دود قلیان سنگین تر،رسوبش بیشتروعوارضش نیز بیشتر است.
v دود تنباکو دارای مواد آسیب رسان فراوانی است مانند:
· قطران؛که راه های هوایی دستگاه تنفس را تحریک می کند.
· مونواسید کربن؛که به گلبول های قرمز متصل شده و توانایی آنها را برای حمل اکسیژن کاهش می دهد.
· نیکوتین؛که اعتیاد آور است.
جذابیت فرم و نحوه استعمال قلیان به ویژه برای جوانان یک نوگرایی محسوب می شود.قلیان کشیدن یک رفتار پیچیده است که بلافاصله فرد را معتاد نمی کند و در دراز مدت،اثرات سوءاش مشخص می شود.
قلیان به دو شکل ایجاد اعتیاد می کند:
اعتیاد جسمانی
اعتیاد روانی
در اعتیاد جسمانی،مواد دخانی تنباکو باعث نئشگی و در نتیجه اعتیاد می شود که معمولا فرد در همان سطح قلیان متوقف نمی شود و کم کم به سیگار،حشیش،تریاک ومواد توهم زا رو می آورند که ناشی از تنوع طلبی وجستجوی نئشگی در سطوح بالاتر است.
اما در حالت وابستگی روانی،فرد به تکرار رفتار قلیان کشیدن عادت می کند مثل شخصی که معتاد به اینترنت است.
در این حالت فراوانی رفتاری در انسان زیاد می شود و حذف آن رفتار در او مشکل می شود اما اگر هم حذف شود،زندگی اش مختل نمی شود و در شخصیت وی تاثیر چندانی نمی گذارد.
افراد قلیان را یک نوع تفریح و نوعی بازی قلمداد می کنند و در ابتدا آن را جدی نمی گیرند.
در حقیقت حتی فکرش را هم نمی کنند که قلیان ممکن است موجب اعتیاد یا مشکلات بهداشتی شود.